G.News

Останні новини України та Світу

Погода у Рівному 5 травня

В Рівному протягом усього дня погода буде похмурою. Без опадів.

Народний прогноз погоди: у цей день вшановується пам’ять апостолів Нафанаїла, Луки, Климента. У минулі часи помітили, що якщо 5 травня вночі станеться заморозок, то ще 40 днів вранці буде достатньо холодно. Напередодні дня Юрія (6 травня) святкували свято «Ляля». Найкрасивіша дівчина (Ляля) повинна була кидати подругам вінки. Хто спіймає, ховає подарунок до наступної весни. З цього дня починали висаджувати картоплю.

 

За народним прогнозом погоди, сьогодні вшановується пам’ять апостолів Нафанаїла, Луки і Климента. Традиція говорить, що якщо 5 травня вночі станеться заморозок, то ще 40 днів вранці буде достатньо холодно. Ця народна прикмета зв’язана зі зміною кліматичної ситуації та переходом до теплішої погоди.

6 травня відзначається свято “Ляля”. У минулі часи, найкрасивіша дівчина (Ляля) повинна була кидати вінки своїм подругам. За повір’ям, та, хто спіймав цей вінець, міг сховати його до наступної весни. Це свято є символом краси та зливання з природою, а також початком нового року для дівчаток із села.

Що ж до погоди, сьогодні буде похмуро, але без опадів. Це може вказувати на стійку атмосферну ситуацію та можливість тривалого періоду безомадній погоди. Збільшення хмарності може спричинити зниження температури, але без опадів тривалість холодної погоди вранці може бути не стільки пов’язана зі заморозками, скільки з атмосферними умовами.

Саме такі ритуали та народні вірування додають колориту та цікавих обрядів до нашого життя. Досвід наших предків надихає нас досліджувати природні явища та шукати у них зв’язки між людськими діями та оточуючим світом.

Джерело: rivne.rayon.in.ua