G.News

Останні новини України та Світу

Погода у Рівному 15 грудня

Хмарна погода протримається в Рівному увесь день. Без опадів.

Народний прогноз погоди: 15 грудня відзначається день пророка Авакума. Наші пращури цього дня спостерігали таку закономірність: якщо в середині грудня багато снігу, буде багатий урожай трав улітку.

Подальшу погоду у минулі часи 15 грудня визначали за допомогою ялинки: якщо її сухі гілки згинаються – значить будуть заметілі, а якщо вирівнюються – чекайте ясної погоди. Якщо ж цього дня йде дощ, то йтиме він ще 40 днів і тиждень.

 

Хмарна погода протримається в Рівному увесь день. Без опадів.

Дійсно, за народним прогнозом погоди, 15 грудня є важливим днем – днем пророка Авакума. Віра в народні примітивні спостереження та закономірності погоди досить поширена в українському народі. Ретельне спостереження природи та її змін є основою цих прогнозів.

Про зв’язок між обсягом снігу у середині грудня та майбутнім урожаєм трав улітку варто згадати, що трави, як правило, ростуть на відкритих ділянках і потребують вологи для нормального росту. Багатий сніговий покрив у грудні, звичайно, гарантує наявність вологи у ґрунті, що в свою чергу сприяє розквіту трав. Однак, слід зазначити, що це є лише народні перекази і не мають достатніх наукових підтверджень.

Спостереження з використанням ялинки для передбачення погоди також викликають цікавість. Хоча цей метод є дуже простим та суб’єктивним, він був досить популярним в минулі часи. Згідно з описаними спостереженнями, стан гілок у ялинки може надати загальне уявлення про погоду, особливо у зимовий період. Вирівнювання сухих гілок ялинки може свідчити про стабільну та ясну погоду, тоді як згинання гілок може бути ознакою заметілі або стихійного лиха. Однак, слід зазначити, що цей метод є лише народною вірою і не науково обґрунтованим.

Також значимою є згадка про тривалість дощу у день пророка Авакума. Згідно з поглядами наших пращурів, якщо 15 грудня йде дощ, це може свідчити про тривалу дощову погоду протягом наступних 40 днів і тиждень. Щоправда, варто зазначити, що довготривала погода важко передбачити заздалегідь, особливо з такою точністю, тому побоюватися наслідків довготривалого дощу на підставі цього народного примітивного прогнозу не варто.

У підсумку, природні народні спостереження та прогнози погоди є цікавим та непрямим підходом до передбачення погодних умов. Однак, їх слід розглядати як народну віру та спадщину, а не як наукові методи. Розвиток наукових досліджень та сучасних технологій дозволяє нам отримувати більш точні та надійні прогнози погоди.

Джерело: rivne.rayon.in.ua